Fremtiden for herbicider er XPower

AgXtend XPU: Bæredygtig ukrudtsbekæmpelse uden kemikalier

Fremtiden for herbicider er XPower

Kemikaliefrie løsninger til ukrudtsbekæmpelse bliver mere og mere vigtige i kommunale miljøer, i have- og landskabspleje samt til særlige behov for ukrudtsbekæmpelse såsom i industriområder og på stier.

AgXtend XPU: Bæredygtig ukrudtsbekæmpelse uden kemikalier

Med XPower XPU tilbyder AgXtend (et CNH Industrial brand), i samarbejde Zasso, nu kommunale- og anlægsvirksomheder en ny nedbrydende og effektiv måde at bekæmpe ukrudt på uden brug af herbicider. Som et yderst effektivt alternativ til kemiske midler tillader den traktorbaserede XPU effektiv kontrol af uønsket vegetation takket være det testede XPower-system og elektrofysisk teknologi. Sådanne kemikaliefrie løsninger til ukrudtsbekæmpelse bliver mere og mere vigtige i kommunale miljøer, i have- og landskabspleje samt til særlige behov for ukrudtsbekæmpelse såsom i industriområder og på stier. Fordelene ved XPower-systemet, som allerede er testet i landbruget, kan blandt andet ses ved at det er rest frit på alle tider af året og stort set uafhængigt af tidspunktet på dagen og temperaturen samt systemisk effekt på ukrudtet.

To komponenter, én effekt

Som den større landbrugsvariant består XPU-systemet af to komponenter, der er fastgjort foran og bag på traktoren. Enheden bagpå inkluderer en generator, op til 12 højspændingstransformatorer med en effekt på 36 kW (inklusive Power Boost option) og er elektrisk styreskab. Applikatoren i det forreste beslag kan drejes ud til siden, så vegetationen ved siden af traktorbanen også kan bekæmpes. Den består af tre rækker statiske elektroder. Generatoren bagtil drives af traktorens PTO-aksel, der leverer højspændingselektricitet, som via applikatoren i den forreste hydraulik strømmer ind i planterne og derefter ned i jorden over hele arbejdsbredden på 120 cm. Kredsløbet afsluttes via en anden applikator, der enten berører andre planter eller jorden. Den elektriske energi deaktiverer systemisk klorofylet samt planternes vand- og næringssystem helt ned til rødderne med en enkelt behandling, da celler og karbundter ødelægges uopretteligt. Dette sikrer, at planterne ikke længere er i live; det gør den elektrofysiske proces meget mere sikker og mere effektiv end andre ukrudtsbekæmpelses metoder, hvorefter planterne nogle gange kan slå rødder igen.

Fordele

Brugen af XPU-enheden giver fordele i forhold til andre metoder, da dens virkemåde er systemisk, er virkningen lige så langvarig som ved kemiske processer, men de erstattes fuldstændig. Effekten er kun lidt afhængig af tidspunkt på døgnet eller temperatur, og der må ikke forventes nogen specifik modstand hos planterne. Da der ikke er indgreb i jord, forbliver den beskyttet mod erosion, og frøforsyningen stimuleres ikke af bakterier. Der er ingen kemiske rester overhovedet – en særlig fordel, især ved kommunal brug – og jordens levetid forbliver upåvirket.